Huden är till för att skydda
Huden får sin färg av ett pigment, melanin, som produceras i överhuden. Människor med olika hudfärg har ungefär samma koncentration av melanocyter i huden som producerar melanin, men melanocyterna hos mörkhyade människor kan i kombination med vissa gener göra så att mer melanin produceras och då blir huden mörkare. Ju mörkare huden är, desto tåligare är den också mot solljus. Solljus som både åldrar, skadar huden, och kan orsaka hudcancer.
När huden utsätts för solljus, s k ultraviolett ljus, ökar i allmänhet hudens melaninproduktion och huden blir brunare. En del blir lättare bruna, andra blir röda eller påverkas inte nämnvärt av solljuset. Det finns olika typer av melanin: eumelanin, feomelanin, neuromelanin.
Olika typer av pigemnt ger olika färg
Melanin är en polymer som är uppbyggd av en kedja av olika molekyldelar vilket gör att olika typer av melanin har olika egenskaper.
• Eumelanin är det vanligaste melaninet i människans hud och hår. Ju mer mörkare hy desto mer eumelanin har personen i huden. Eumelanin färgar håret från brunt till svart. Personer som helt saknar eumalenin får s k albinism.
• Feomelanin, eller phaeomelanin är ett annat mänskligt melanin som finns i små mängder i hår och hud. Ljushyade människor har större mängd feomelanin än mörkhyade. Feomelanin innehåller aminosyran cystein vilket ger röd/gula färgtoner, och feoalanin finns i stora mängder i rött hår och orsakar även den rödaktiga färgen i fräknar.
Varför har en del människor vit/ljus hy?
Man kan tycka att en mörkare hudton skulle vara fördelaktigt även hos folkslag i de nordliga delarna av jordklotet. Generellt sätt har en mörk hy många fördelar, men eftersom en mörk hy inte släpper igenom lika mycket ultraviolett strålning kan inte kroppen tillgodose en lika mycket d-vitamin som hos personer med ljus eller vit hy. Det är främst av denna anledning som gener som hämmat pigmenteringen spridits vidare på breddgrader där solen inte är lika stark.
Kan mörkhyade få födelsemärken?
Nej, det är sällan någon med mörk hy får födelsemärken. De födelsemärken som uppstår syns inte heller lika lätt. Folkslag som bott länge nära ekvatorn har i allmänhet större mängder eumelanin i huden vilket gör hela huden svart eller brun. Eumelanin är ett mycket bra skydd mot UV-strålningen i solljuset. Detta innebär också att mörk eller svart hud åldras mycket långsammare och får färre rynkor än vit hud.
Publicerad: 26.02.2017
Uppdaterad: 18.05.2017
Skribent: Elisabeth Johansson
Källa: Socialstyrelsen, 1177, Illustrerad vetenskap