Födelsemärken är sällan farliga
Födelsemärken är i allmänhet helt ofarliga, men man ska vara uppmärksam på om ett födelsemärke börjar ändra storlek, form, färg och börjar klia. Bruna eller rödaktiga födelsemärken kan under vissa omständigheter omvandlas till malignt melanom. Det är en typ av hudcancer som bör avlägsnas snarast eftersom cancertypen lätt sprider sig i kroppen till andra organ. Malignt melanom är den cancerform som ökar mest i Sverige; sannolikt därför att vi har solat i solarier och har åkt på fler solsemestrar än vad vi gjort tidigare. Ljusare bruna fläckar är oftast inget alls att oroa sig över.
Har alla samma risk att drabbas av cancer på grund av födelsemärken?
Risken att drabbas av malignt melanom i en leverfläck ökar om du har ljus hy, är över 50 år, har mer än 50 födelsemärken, har känslig hud och har bränt din hud under barndomen. Det tar i allmänhet lång tid att utveckla hudcancer därför är det först vid 40-50 års ålder all exponeringen för solen gör sig påmind.
Solande i solarium och solresor utomlands ökar risken för att utveckla malignt melanom. Om du skyddar huden med kläder, håller dig i skuggan under den mest soliga perioden på dagen eller har bra solkräm, kan man minimera risken för hudcancer.
Vilka tecken ska jag ha koll på?
Om du får en mörkare hudförändring som är oregelbunden, har otydlig gräns till omgivande hud, har färgskiftningar, växer eller har upphöjda partier så ska du ta kontakt med vårdcentral eller hudläkare för en medicinsk bedömning. Ett gammalt födelsemärke som börjar växa eller ändra form, kliar eller blöder, ändrar färg och blir mer flammigt ska också undersökas av läkare.
Hur undersöks ett födelsemärke?
Genom att titta på huden med ett hudmikroskop (dermatoskop) kan en läkare snabbt avgöra om märket är farligt eller inte. I vissa fall kan läkaren vilja ta ett hudprov för att kunna göra en noggrannare bedömning. Om läkaren bedömer att det ska tas bort så beror det på att födelsemärket kan ha utvecklats till ett malignt melanom, en typ av hudcancer.
Födelsemärke i ögat
Födelsemärken i ögonbotten misstänks ligga bakom cancer i ögat. Även ärftliga orsaker kan orsaka ögonmelanom. Sjukdomen ögonmelanom, som är en tumörsjukdom, är en relativt ovanlig sjukdom som drabbar ca 70-80 personer i Sverige varje år. De flesta som drabbas av cancer i ögat är över 50 år. Cancer i ögat orsakas av ett malignt melanom som kan uppträda på olika ställen i ögat men oftast i druvhinnan. Ett vanligt symtom på cancer i ögat är ljusblixtar men även att synfältet minskar. Vid misstänkt ögonmelanom görs en noggrann undersökning av ögat bland annat med ultraljud. Cancer i ögat behandlas med strål- eller laserbehandling och i vissa fall genom operation.
Publicerad: 26.02.2017
Uppdaterad: 18.05.2017
Skribent: Elisabeth Johansson
Källa: S:t Eriks ögonsjukhus, 1177, Socialstyrelsen